Hvordan er jeg havnet her?

Ja, så er jeg sgu i gang som blogger og jeg forestiller mig at det første indlæg må være det sværeste og mest grænseoverskridende. Jeg har valgt at skrive om hvordan jeg er havnet hvor jeg er nu.

Som du kan læse under Om Bloggen så er jeg blevet kategoriseret som kronisk smertepatient pga. en dårlig ryg. Det går helt tilbage til 2004 hvor jeg falder ned af nogle trapper – her starter mit rygmareridt. Det går op og ned indtil 2015 hvor jeg får en diskusprolaps og må akut opereres. Efter den sædvanlige genoptræning går det ok og jeg kan vende tilbage til mit drømmejob. Men der går ikke længe før smerterne igen bliver modbydelige og jeg må ty til morfin for at lindre smerterne. Det bliver min redning og jeg føler mig flyvende, men lykken var kort……

Efter nogle måneder vender smerterne gradvist tilbage igen og jeg vælger at gå på dobbelt dosis – det hjælper, men igen var lykken kort. Efter 10 mdr. på morfin vælger jeg at blive undersøgt igen – der må jo være en grund til at smerterne bliver voldsommere. Kirurgen som opererede mig kan ud fra en ny MR scanning forklare, at flere diskos er yderligere degenereret siden operationen, at jeg har slidgigt i ryggen og at jeg har Modic forandringer (frygt ikke – jeg anede heller ikke hvad det var!).

Jeg valgte derefter at kontakte en dygtig fysioterapeut for måske trænede jeg helt forkert? Jeg har siden operationen været meget stabil med min træning og trænet 5-7 timer om ugen. Og med træning mener jeg gåture, svømme og styrkeøvelser – altså alt det kedelige!!! Jeg er faktisk meget mere til træning med høj intensitet og høj puls – var i mange år spinning instruktør (hold nu kæft hvor jeg savner den høje musik, sveden der driver af mig og alle de skønne deltagere på mine hold). Nå, men fysioterapeuten kunne konkludere, at jeg havde gode muskler i ryggen og trænede optimalt. Men hvorfor skal jeg så have så ondt? Alle siger jo at smerterne kan trænes væk. Tjaaa, jeg fik så til gengæld også at vide at min ryg havde brug for pauser og hvil i løbet af dagen, hvilket der på ingen måde var plads til i det liv jeg levede.

Jeg begyndte samtidig at undersøge hvad Modicforandringer er, og det gav mig et bedre indblik i min krop og mine smerter. Kort fortalt er det en betændelsestilstand i ryghvirvlerne, som giver mange smerter og endnu flere smerter hvis man træner. Du kan læse mere i mit mere dybdegående indlæg om Modicforandringer.

Sideløbende så jeg nogle udsendelser på TV om afhængighed af Morfin præparater, som skræmte mig enormt meget. Man fulgte personer som bogstaveligt talt blev narkomaner og mistede både job, familie og venner. Sagen er den at medicinen er stærkt vanedannende og kroppen skal have højere og højere dosis for at give den samme effekt.

Jeg stod ved en skillevej hvor jeg kunne vælge at fortsætte i mit højt elskede job med fede udfordringer, et stort ansvar og en god løn. Men det ville kræve mere morfin – og hvor længe kunne jeg blive ved med det? Jeg var nået til et punkt hvor jeg brugte alt min energi på mit arbejde, og når jeg kom hjem til familien måtte jeg trække stikket og lade op, for at kunne klare næste arbejdsdag. Frygten for at miste min familie blev større, og jeg er jo på ingen måde villig til at løbe den risiko.

Så jeg tog en svær men meget vigtig beslutning, som har store konsekvenser for min fremtid. Jeg tog fat i min chef og forklarede at jeg ikke længere kunne arbejde fuld tid, og at jeg havde taget et valg om at prioritere mit helbred og min familie. Det er noget af det sværeste jeg nogensinde har måtte gøre. Min karriere har altid været en stor del af min identitet og det var her jeg følte succes og anerkendelse.

Jeg valgte samtidig at trappe ud af morfinen for ikke at ende som “narkoman”. Det viste sig at være en tur gennem helvede og tilbage igen – jeg endte derfor også med at blive fuldtidssygemeldt. Rysteture, svedture, høj puls, hurtig vejrtrækning, indlæggelse pga. maveinfektion og en kortvarig depression ramte mig med 100 km i timen. Det tog mig 1½ måned at blive helt clean og derefter måtte jeg døje med abstinenserne i aftagende grad i yderligere 2 måneder. Jeg påbegyndte mit arbejde igen for en måned siden og arbejder nu ca. 10 timer om ugen. Smerterne tillader desværre ikke mere.

Jeg har i denne svære tid haft et meget negativt tankemønster om den situationen jeg er havnet i. Men heldigvis er min kampgejst nu vendt tilbage, og jeg har valgt at jeg VIL vinde kampen mod smerterne og de skal IKKE have lov at styre mit liv….. NEVER GIVING UP!

Tak fordi du læste med 😊
Kærligst Zinna

You may also like

71 kommentarer

 1. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

 2. That is very attention-grabbing, You’re an excessively professional blogger. I’ve joined your feed and look ahead to in quest of more of your fantastic post. Additionally, I’ve shared your web site in my social networks!

 3. I have been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Reading this information So i am happy to express that I’ve a very good uncanny feeling I found out just what I needed. I so much without a doubt will make sure to don?¦t fail to remember this website and give it a look on a constant basis.

 4. I needed to post you that little bit of observation to say thanks once again for your magnificent pointers you’ve featured in this article. It is quite remarkably generous of people like you to give openly just what a number of us might have marketed as an e book to end up making some dough for themselves, chiefly considering that you could have done it if you considered necessary. The creative ideas additionally acted as the easy way to be certain that most people have a similar dream just like mine to find out a little more in regard to this condition. I’m certain there are lots of more enjoyable moments ahead for folks who discover your blog.

 5. I’m also commenting to let you be aware of of the excellent discovery my child encountered checking your blog. She came to understand a wide variety of details, most notably how it is like to have an awesome helping mood to let other folks smoothly know just exactly several multifaceted subject matter. You truly exceeded our own expectations. Thank you for offering these necessary, safe, explanatory and even fun tips about this topic to Julie.

 6. Needed to write you this very small word to help thank you very much yet again with the stunning tips you have shown on this website. This is so unbelievably open-handed with you to provide without restraint what exactly numerous people would have supplied for an electronic book to help with making some profit on their own, principally since you might well have tried it in the event you wanted. Those thoughts likewise worked to become a great way to recognize that the rest have the same passion the same as my very own to see very much more with regards to this problem. I think there are thousands of more pleasurable times up front for those who start reading your website.

 7. I am only writing to make you understand what a terrific experience our princess undergone viewing yuor web blog. She picked up such a lot of things, with the inclusion of what it is like to possess an ideal teaching style to make the others without hassle thoroughly grasp specified tricky topics. You undoubtedly surpassed visitors’ expected results. Thanks for showing those valuable, trustworthy, revealing not to mention unique tips on your topic to Sandra.

 8. I’m also commenting to let you be aware of of the excellent discovery my cousin’s child enjoyed checking your blog. She discovered a wide variety of details, most notably how it is like to have a marvelous coaching heart to get many more easily fully understand certain complicated matters. You actually did more than my desires. I appreciate you for delivering such great, healthy, educational and also cool guidance on that topic to Evelyn.

 9. I am just writing to make you understand what a outstanding experience my wife’s girl had using your web site. She mastered so many pieces, which included what it is like to possess an excellent helping nature to let other people with ease learn some specialized things. You truly surpassed people’s expected results. Thank you for producing these precious, trusted, informative and in addition fun tips about this topic to Lizeth.

 10. Thanks for the suggestions about credit repair on this particular web-site. The things i would offer as advice to people is usually to give up this mentality that they buy at this point and fork out later. As being a society most of us tend to make this happen for many factors. This includes trips, furniture, in addition to items we’d like. However, it is advisable to separate one’s wants from the needs. As long as you’re working to raise your credit ranking score you really have to make some trade-offs. For example you may shop online to economize or you can check out second hand outlets instead of high priced department stores intended for clothing.

 11. I am also commenting to let you know of the helpful encounter my friend’s daughter found reading through your web page. She figured out numerous issues, not to mention what it’s like to have an amazing giving mood to have most people really easily know selected impossible subject areas. You really exceeded our own expectations. Many thanks for imparting the invaluable, safe, explanatory and even easy thoughts on the topic to Janet.

 12. I am only writing to make you understand what a really good experience my wife’s princess obtained viewing your webblog. She noticed some things, which included what it is like to possess an ideal teaching spirit to make others with no trouble learn about specific tortuous things. You undoubtedly surpassed readers’ expected results. Thanks for providing those productive, trusted, informative as well as unique tips on your topic to Mary.

 13. I have been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Reading this info So i am happy to exhibit that I have an incredibly excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed. I most without a doubt will make sure to don?t put out of your mind this website and provides it a look on a continuing basis.|

 14. I have been browsing online greater than three hours these days, but
  I never discovered any attention-grabbing article like yours.
  It is pretty value sufficient for me. In my view, if all webmasters and bloggers made excellent content material as
  you did, the net will be a lot more helpful than ever before.

 15. Today, with all the fast life style that everyone is having, credit cards have a big demand throughout the economy. Persons coming from every discipline are using credit card and people who aren’t using the credit cards have made arrangements to apply for one in particular. Thanks for expressing your ideas about credit cards. https://impotencemedi.com buy impotence drugs over the counter

 16. Pingback: Cilostazol

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.