Kan man effektivisere familielivet?

Jeg er stor tilhænger af planlægning – ja, ærligt talt så elsker jeg at planlægge. Jeg er typen, der laver planer for det meste, og nogle gange også mere end hvad godt er. Men i mange sammenhæng bliver det heldigvis værdsat. Tid er noget af det mest kostbare for de fleste af os, og derfor skal den bruges fornuftigt. Jeg tror på, at man ved hjælp af planlægning kan effektivisere familielivet. Det lyder måske lidt forkert, for det er ikke et samlebåndsarbejde, men tænk på hvor meget man gør ud af at effektivisere på vores arbejdspladser. Her er vi godt klar over at tid er lig med penge, og penge er vigtigt! Men er din tid med familien ikke mindst ligeså vigtig? Hvis du kunne effektivisere på hjemmefronten og få 1 time mere hver dag med dem du holder mest af, ville det så ikke være arbejdet værd? Hvis nu det bare krævede, at du bruger en time om ugen på at planlægge?

Synlig ugekalender:

Jeg mener, at alle familier kan få gavn af at have en synlig ugekalender. De fleste af os lever en meget hektisk hverdag, og man er i forvejen fyldt op med alt det man skal huske. At få det synliggjort på en ugekalender kan faktisk fjerne ”støjen” fra hjernen. Vi alle kender nok følelsen af, at hovedet er som en tavle fyldt med tusindvis af små post-it. Problemet er bare at hver post-it ikke lige har en tendens til kun at poppe op når man har brug for det, og faktisk sjældent popper op når man reelt har brug for det. Når først alt er skrevet på tavlen, så er alle de post-it væk fra mit hoved.

Og hvis der er børn i huset, mener jeg det er endnu mere vigtigt. Alle børn er i en vis grad trygge ved, at vide hvad der skal ske, og sensitive børn eller børn med de fleste andre diagnoser har et særligt øget behov for forudsigelighed. Vores tvillinger er født 2 mdr. for tidligt, hvilket har medført, at de er sensitive og meget følsomme. Især vores dreng er meget påvirket, hvis der sker for meget eller noget der ikke var informeret om. Alt efter hvilken alder barnet har, kan man anvende alt fra piktogrammer/tegninger til en alm. uge kalender til at synliggøre, hvad der skal ske. Vi brugte piktogrammer indtil de kunne læse, og nu har vi en alm. uge kalender som vist på billedet. Når planerne for ugen er skrevet på kan man også få et overblik over hvor mange aktiviteter børnene har, og om der evt. skal justeres, hvis man vurderer det bliver for meget.

Der kan også ske mange misforståelser, hvis man ikke har aftalt hvem der gør hvad, især hvis man har børn. Hvem afleverer børnene? Hvem henter børnene? Hvem tager med Freya til læge på torsdag? Hvem laver mad? Og ”Du har da ikke fortalt du skulle til fodbold i dag!!” Hvis man har en synlig ugeplan, hvor man også husker, at notere hvem der klarer hvilke opgaver og hvilke aftaler man har, så vil der helt sikkert ske færre misforståelser, som i værste fald kan føre til diskussioner/skænderier. Og en ekstra bonus er at børnene også er trygge ved at vide hvem der skal med til læge eller lign.

Brug energien rigtigt:

Når man lever med kroniske smerter, som jeg gør, så handler det ikke kun om at spare tid, men også om at spare kræfter. Smerterne tager meget af min energi, og derfor skal jeg være realistisk ifht. at mit niveau ikke er det samme som tidligere. Det er sgu dumt at bruge sine i forvejen begrænsede kræfter på at lave den perfekte aftensmad, hvis det betyder man ikke kan være sammen med familien resten af dagen pga. smerter. Så ved jeg i hvert fald at min familie hellere vil have rugbrød, også have en mor med lidt overskud på kontoen. Men selvom man er rask, så løber man også tør for energi på et tidspunkt, og vil derfor få meget ud af at bruge sin energi rigtigt.

Tidsrøvere:

Jeg er ret sikker på, at en af de største tidsrøvere er at handle ind. Jeg hører mange sige de handler hver dag – tænk lige over hvor mange timer du bruger i supermarkedet, og i bilen til og fra supermarkedet. Her er der helt sikkert tid at hente, hvis man laver en madplan for hele ugen og dermed kan nøjes med at handle 2-3 gange om ugen. Hvis du normalt handler hver dag, hvilket min. tager ½ time, så har du lige sparet mindst 2 timer om ugen. Nogle vælger også at handle dagligvarer online og få dem leveret, hvilket også helt sikkert kan spare mange timer. Husk også på at du sparer mange penge ved at planlægge. Du laver helt sikkert nogle impuls indkøb hver eneste gang du handler, og ved kun at handle 2 gange om ugen vil du spare en del. Jeg kunne snakke om madplaner i lange baner, så den lader jeg hænge som en teaser til et kommende blog indlæg 🙂

Hvis man tænker lidt mere langsigtet, kan man fx også spare en del tid på gaveindkøb. Du ved at børnene skal til fødselsdag ved klassekammeraterne mange gange om året. Du ved hvornår din mor, søster eller nevø har fødselsdag. Hvorfor ikke planlægge det og lige bruge 2 min. på at orientere dig om kommende fødselsdage og køb ind samlet. Og hvis du bruger et par timer på nettet, kan du snildt få handlet gaver til de næste 3 mdr. og du sparer uendeligt mange ture i butikkerne.

Vores planlægning:

Hver søndag morgen bruger jeg en times tid på planlægning. Alle planer skrives på tavlen og Søren og jeg gennemgår ugen. Når alt det vigtigste er påført, finder vi hullerne til at Søren kan cykle en tur eller jeg kan besøge en veninde. Vi aftaler hvem der gør hvad og hvornår. Jeg laver også en madplan for den kommende uge, og her tages der højde for om der er tid til at lave mad. Hvis det er en dag hvor begge børn skal til sport på forskudte tidspunkter og Søren skal ud og cykle, så er det mest hensigtsmæssigt at vi får rester eller rugbrød.

Her i huset har vi nogle uskrevne ”regler” om, at fredag helst skal være fri for aktiviteter. Her er det vigtigt, der kan slappes af efter en hård uge med mange indtryk – det er gavnligt både for os voksne og børnene. Der er også en tryghed i at vide, at om fredagen kan man koble af, og der forventes ikke en masse af en. Derudover stræber vi efter kun at have én større aktivitet hver weekend. Hvis vi for eksempel skal til familiefødselsdag søndag, så duer det ikke vi får gæster lørdag aften.

Mine råd til dig:

Med mine erfaringer vil jeg give flg. råd, hvis du vil i gang med uge planlægning:

 • Alle aftaler skal skrives op, så misforståelser undgås
 • Opgaverne fordeles i fællesskab og i enighed
 • Sørg altid for at både mor og far får et pusterum hver uge til at lave noget alene
 • Sørg altid for aftener/dage uden planer, så man kan puste ud, slappe af sammen eller måske gøre noget spontant, hvis energien er til det.
 • Prioritér kraftigt – det er ok at sige nej
 • Mærk efter hvad I har lyst til og prioriter det der giver jer glæde
 • Tænk langsigtet ved fx. gaveindkøb og køb ind til de næste 3 mdr. (evt. nethandel)
 • Optimer indkøb ved at lave madplan (og spar penge)
 • Giv børnene nogle pligter, så det bliver et fælles mål at spare tid til mere hygge. (evt. med en fælles aktivitet som belønning)
 • Tag et billede af ugekalenderen, så du altid har den med dig, hvis du bliver i tvivl om noget.

Mange siger de ikke har tid til at planlægge og lave madplaner. Jeg kan godt forstå, det kan virke uoverskueligt at komme i gang, men i sidste ende giver det mere tid. Så giv det i det mindste en chance.

Tak fordi du læste med 😊
Kærligst Zinna

P.S. Jeg har overvejet at give mig i kast med en Bullet Journal til min personlige planlægning – tror det vil passe godt med mit planlægger-gen.

You may also like

5 kommentarer

 1. Oh my goodness! an incredible article dude. Thanks However I’m experiencing situation with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 2. I want to point out my passion for your generosity giving support to women who need assistance with that area of interest. Your real commitment to getting the message around appeared to be really productive and have consistently allowed others like me to arrive at their objectives. Your own interesting publication can mean a whole lot to me and additionally to my peers. Thank you; from all of us.

 3. I definitely wanted to send a brief message to appreciate you for all of the remarkable instructions you are placing at this site. My incredibly long internet research has at the end been paid with good quality points to write about with my best friends. I would tell you that we visitors are unequivocally fortunate to dwell in a very good place with many lovely professionals with insightful basics. I feel pretty happy to have come across your entire weblog and look forward to some more thrilling minutes reading here. Thank you again for a lot of things.

 4. I am just writing to make you be aware of of the outstanding encounter my daughter enjoyed reading through your web site. She realized several details, not to mention how it is like to possess a very effective giving mood to have other individuals easily fully grasp selected specialized matters. You undoubtedly exceeded her expectations. Thanks for coming up with such helpful, dependable, educational as well as unique tips about the topic to Gloria.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.