Koldthævede boller

Jeg er vild med hjemmebagt brød, men jeg er også typen, der ikke gider bruge flere timer i køkkenet. Når jeg laver mad/bager vil jeg gerne at det er sundt, nemt og hurtigt – og så skal det selvfølgelig smage godt.

Disse koldthævede boller har jeg bagt i mange år, og det gode ved dem er, at man aktivt kun bruger 10 min. på at lave dem. Aftenen før bruger du 7 min. på at røre dejen sammen, og næste morgen tager det 3 min. at få klattet dejen på en bageplade.

Du kan også lave forskellige variationer, så man ikke bliver træt af dem. Fordelingen af havregryn, kerner og meltyper kan du lege med som du vil, alt efter hvor grove du gerne vil have dem. Jeg tilsætter også nogle gange revet gulerødder eller nødder. Kun fantasien sætter grænsen. Det vigtigste er bare at dejen ikke er for tynd eller for tyk. Den skal klistre meget, men ikke være så tynd, at den flyder helt ud på bagepladen.

Med denne opskrift er det nemt at virke overskudsagtig og altid stå med friskbagte boller. Jeg har næsten altid dej på køl, så nybagte boller er kan være klar på 25 min.

Denne opskrift giver ca. 18-20 boller.

Ingredienser:
  • 25g gær (½ pakke)
  • 1 liter koldt vand
  • 2 spsk. lys agave sirup/honning
  • 1 spsk. salt
  • 3 spsk. olie (raps/oliven)
  • 6 dl. havregryn
  • 2 dl. 5-kornsblanding
  • 4 dl. fuldkorns speltmel
  • 9 dl. hvedemel
Fremgangsmåde:
  1. Brug min. en 4 liter skål med låg (dejen hæver en del).
  2. Gæren smuldres og røres sammen med vand, agave sirup/honning, salt og olie.
  3. Tilsæt havregryn, kornblanding og fuldkorns speltmel og rør godt ind imellem.
  4. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen og rør godt. Brug evt. en elpisker med dejkroge eller røremaskine. Dejen skal være ret klistret og skal ikke æltes med fingrene.
  5. Sættes på køl natten over.
Næste dag:
  1. Tænd ovnen på 200 gr. (varmluft)
  2. Dejen ”klattes” på bagepapiret med to skeer – jeg tager ca. hvad der svarer til godt 1 dl. til hver bolle.
  3. Bages i 20-25 min. – de skal være meget lysebrune.
  4. Bag kun det antal boller du spiser samme dag. De er lidt kedelige dagen efter.
  5. Dejen kan gemmes på køl i 3-4 dage, så det er ikke nødvendigt at bruge hele dejen på én gang.

God fornøjelse og god appetit.

Kærligst Zinna

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.