Koldthævede boller

Jeg er vild med hjemmebagt brød, men jeg er også typen, der ikke gider bruge flere timer i køkkenet. Når jeg laver mad/bager vil jeg gerne at det er sundt, nemt og hurtigt – og så skal det selvfølgelig smage godt.

Disse koldthævede boller har jeg bagt i mange år, og det gode ved dem er, at man aktivt kun bruger 10 min. på at lave dem. Aftenen før bruger du 7 min. på at røre dejen sammen, og næste morgen tager det 3 min. at få klattet dejen på en bageplade.

Du kan også lave forskellige variationer, så man ikke bliver træt af dem. Fordelingen af havregryn, kerner og meltyper kan du lege med som du vil, alt efter hvor grove du gerne vil have dem. Jeg tilsætter også nogle gange revet gulerødder eller nødder. Kun fantasien sætter grænsen. Det vigtigste er bare at dejen ikke er for tynd eller for tyk. Den skal klistre meget, men ikke være så tynd, at den flyder helt ud på bagepladen.

Med denne opskrift er det nemt at virke overskudsagtig og altid stå med friskbagte boller. Jeg har næsten altid dej på køl, så nybagte boller er kan være klar på 25 min.

Denne opskrift giver ca. 18-20 boller.

Ingredienser:
  • 25g gær (½ pakke)
  • 1 liter koldt vand
  • 2 spsk. lys agave sirup/honning
  • 1 spsk. salt
  • 3 spsk. olie (raps/oliven)
  • 6 dl. havregryn
  • 2 dl. 5-kornsblanding
  • 4 dl. fuldkorns speltmel
  • 9 dl. hvedemel
Fremgangsmåde:
  1. Brug min. en 4 liter skål med låg (dejen hæver en del).
  2. Gæren smuldres og røres sammen med vand, agave sirup/honning, salt og olie.
  3. Tilsæt havregryn, kornblanding og fuldkorns speltmel og rør godt ind imellem.
  4. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen og rør godt. Brug evt. en elpisker med dejkroge eller røremaskine. Dejen skal være ret klistret og skal ikke æltes med fingrene.
  5. Sættes på køl natten over.
Næste dag:
  1. Tænd ovnen på 200 gr. (varmluft)
  2. Dejen ”klattes” på bagepapiret med to skeer – jeg tager ca. hvad der svarer til godt 1 dl. til hver bolle.
  3. Bages i 20-25 min. – de skal være meget lysebrune.
  4. Bag kun det antal boller du spiser samme dag. De er lidt kedelige dagen efter.
  5. Dejen kan gemmes på køl i 3-4 dage, så det er ikke nødvendigt at bruge hele dejen på én gang.

God fornøjelse og god appetit.

Kærligst Zinna

5 kommentarer

  1. My wife and i got quite happy when Albert could carry out his reports through the precious recommendations he discovered from your web pages. It’s not at all simplistic to simply be giving for free methods which most people might have been trying to sell. And we all acknowledge we’ve got you to thank because of that. Those illustrations you have made, the straightforward blog navigation, the friendships you can give support to engender – it’s everything wonderful, and it’s aiding our son and us consider that this article is brilliant, which is certainly highly vital. Many thanks for all the pieces!

  2. I truly wanted to compose a word to thank you for all of the marvelous facts you are sharing on this site. My considerable internet investigation has at the end been honored with reliable information to go over with my relatives. I would admit that many of us readers are undeniably lucky to live in a fantastic network with many brilliant professionals with very beneficial tips and hints. I feel truly fortunate to have seen the webpage and look forward to so many more cool times reading here. Thank you again for all the details.

  3. I used to be very happy to seek out this internet-site.I needed to thanks for your time for this excellent read!! I definitely enjoying each little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you weblog post.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.