Kropsidealer anno 2018

Mig og mit selvbillede? Tja, jeg er på vej til et liv i balance, men jeg kan ikke påstå, at jeg hviler i mig selv ifht. mit udseende. Det er bedre end det har været og jeg er ok tilfreds med det meste, men der er også dele af min krop jeg absolut ikke er tilfreds med. Så kunne jeg jo vælge at knokle en hvis kropsdel i laser indtil jeg blev tilfreds. Jeg kunne starte kalorietælling og bruge al min fritid i fitness centret – men bliver jeg lykkeligere af det? Jeg har hørt om rigtig mange der har tabt sig mange kilo og nået deres mål, men bagefter må erkende at det ikke gjorde dem lykkeligere.

Jeg vil gerne spise sundt og jeg vil gerne træne – kan faktisk rigtig godt lide begge dele. Men når det bliver med et mål om at nå en bestemt vægt eller kropsform, så går det sjove sgu af det. Mad er en livsnydelse for mig og jeg vil ikke være bundet af bestemt regler – det skal være drevet af lyst. Og jeg vil gerne være stærk og fit, men ikke med formålet om at nå et bestemt kropsideal. Det skal udelukkende være med formålet om at have en sund og stærk krop.

Og jeg ved godt at en stor del af jer tænker: “Hun skulle skamme sig”. Og jeg ved godt, at jeg hverken er tyk eller grim, men det er også netop en af grundene til at jeg vil sætte fokus på at blive tilfreds, for jeg har faktisk ikke grund til at være utilfreds. Men hvornår bliver man nogensinde tilfreds? Man vil jo altid have det man ikke har. Jeg har tynde ben, en flad røv og en god rund mave og fyldige bryster, som jeg gør alt for at skjule. Jeg misunder kvinder med en fyldig røv, og de gode lår må gerne følge med, hvis bare jeg kunne få deres flade mave og små bryster. Og mange ville nok gerne bytte med mig, for de vil ligesom mig gerne have alt det de ikke har.

Hvis jeg kan lære at leve et lykkeligt liv med smerter, så burde jeg virkelig også kunne lære at være tilfreds med mit spejlbillede. Jeg kan mærke at sygdommen har gjort noget positivt for mit selvbillede og jeg fornemmer jeg er på vej i den rigtige retning. Det bliver lige pludseligt lidt ligegyldigt, om jeg har et par deller på maven, eller for den sags skyld skæve tæer og grå hår (her kan jeg i øvrigt tilføje, at jeg har ladet mit grå hår vokse ud i næsten ½ år uden at farve det – måske det er tid til at gå naturel!?!).

Jeg er også ok tilfreds, men ikke nok til at jeg er tryg ved at lægge billeder af mig selv på SoMe. Når jeg endelig gør det er det med et sug i maven, jeg har mindst taget 10 billeder og måske brugt lidt filter inden jeg blev tilfreds. Men jeg er ved at rykke på mine grænser, og jeg øver mig med selfies og video stories med mig selv på. Og jeg har lovet mig selv aldrig at bruge filter igen!! Jeg kan mærke at det bliver nemmere og nemmere jo mere jeg gør det.

Jeg mener vi også selv må tage ansvar. Mange af os (inkl. mig selv førhen) har nogle gange en tendens til at dele den “perfekte” del af vores liv på de sociale medier, og dermed bliver det vi ser hurtigt til normalen/standarden. Jeg ved godt at det bliver meget personligt for mange, hvis de skulle dele det svære i livet eller det knap så pæne. Men det er vel ligeså almindeligt at gennemgå svære tider som at opleve succes. Det er helt ok at trække en grænse og kun dele det positive, fordi man ikke har lyst til at alle skal vide alt. Ingen kritik af det – man skal absolut ikke dele mere end man føler sig tryg ved. Men jeg må bare opfordre til kun at vise virkligheden- ikke gøre nogle bestemte ting eller købe bestemte ting bare fordi det ville være fedt at vise på SoMe. Ja, tro det eller ej – det er der nogen der gør. Og jeg må opfordre til at man ikke opstiller alting og bruger filtre – vis os nu bare virkligheden.

Jeg har et par gange holdt pause fra de sociale medier, fordi jeg følte det påvirkede mig negativt. Jeg fik en følelse af at jeg ikke slog til. Men det er jo selvfølgelig mit eget ansvar og det skyldtes nok også, at jeg generelt ikke levede et liv i balance. Hvis man ikke lever et liv balance, så er jeg ret sikker på at medierne kan påvirke os negativt – og det gælder ikke kun for teenagere.

På SoMe kan man nemt få indtrykket af, at alle andre lever det perfekte liv. Alle laver så mange sjove aktiviteter med deres børn hele tiden. Alle andre laver lækker og sund mad hele tiden. Alle andre træner hele tiden. Alle andre er smask forelsket hele tiden. Alle andre går moderigtigt klædt altid. Alle andre kan lægge den rigtige make up. Alle andre er så smukke osv. osv. Men heldigvis er der også kommet en modbølge på Instagram. Jeg er fan af fx @kathrinegisinger og synes hun er en fantastisk inspiration. Og jeg ville ønske jeg kunne få bare lidt af hendes mod.

Jeg synes det er beundringsværdigt når man på SoMe kan dele alt fra at man er blevet fyret til man har scoret sin drømmefyr #fuckjanteloven. Og jeg vil altid tilstræbe selv at vise mit liv på godt og ondt. Jeg mener på ingen måde noget negativt om dem der ikke gør det. For det er helt ok at sortere i hvad man viser andre på SoMe – det har jeg stor respekt for. Men jeg kan til tider få lange patter (apropos kropsidealet) af at se profiler som er plastret til med filtreret og opstillede billeder.

Men for mit vedkommende skal det være slut med at bruge mere energi på at nå kropsidealet eller det perfekte liv, hvilket iøvrigt aldrig kunne lade sig gøre. Jeg er snart 40 år og jeg er mor til tvillinger, hvilket har sat sine spor. Jeg vil være sund og rask, men glæden er i sidste ende det vigtigste. Når jeg en dag sidder på plejehjemmet og kigger tilbage på mit liv, så ville jeg fortryde, hvis jeg havde brugt det meste af mit liv på at tælle kalorier og pumpe jern i fitness centret, for at nå et kropsideal. Jeg vil mindes en hverdag i balance og med fokus på nydelse.

Og til sidst synes jeg du skal tænke over flg.:

 • Vil du helst have den perfekte krop, men ikke føle dig lykkelig?

eller

 • Vil du helst føle dig lykkelig og aldrig få den perfekte krop?

Jeg håber de fleste vælger den sidste. Så derfor vil jeg opfordre til, at vi alle flytter noget af al den energi vi bruger på at opnå en perfekt krop eller et perfekt liv over på at opnå mental sundhed og et liv i balance. Og husk nu,  jeg synes intet dårligt om jer der træner meget eller spiser sundt – bare I gør det af lyst. Også er der jo dem som er nødt til det pga. sit helbred/sygdom og I er bare for seje.

Tak fordi du læste med 😊
Kærligst Zinna

You may also like

61 kommentarer

 1. Needed to compose you one bit of word so as to thank you so much over again for your awesome advice you have shared on this site. This is quite seriously open-handed with you giving without restraint all that most of us could possibly have supplied as an electronic book to help make some dough for their own end, and in particular now that you might have done it in the event you wanted. The advice also worked to be the great way to fully grasp that some people have a similar fervor just like mine to understand significantly more when it comes to this problem. I know there are lots of more fun occasions ahead for individuals who scan through your site.

 2. I in addition to my friends were actually taking note of the good techniques from your web site and immediately I got a terrible feeling I never thanked the web site owner for those strategies. The people appeared to be consequently glad to study them and already have really been tapping into those things. We appreciate you being very kind as well as for deciding on varieties of useful topics millions of individuals are really eager to discover. Our own sincere regret for not expressing appreciation to sooner.

 3. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I know it was my option to learn, however I truly thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you would repair if you werent too busy on the lookout for attention.

 4. I discovered your blog web site on google and test just a few of your early posts. Continue to maintain up the very good operate. I just further up your RSS feed to my MSN Information Reader. Searching for forward to studying more from you in a while!?

 5. Hello! I simply want to give an enormous thumbs up for the great information you will have here on this post. I will probably be coming back to your blog for more soon.

 6. May I simply say what a relief to discover someone that genuinely knows what they are talking about online.

  You actually realize how to bring an issue to light and make it important.

  A lot more people ought to look at this and understand this side of the story.
  It’s surprising you’re not more popular given that you
  most certainly have the gift.

 7. I precisely needed to appreciate you again. I am not sure what I might have sorted out without the type of creative concepts documented by you about such a field. It was actually a daunting concern in my opinion, however , being able to view this skilled way you processed that forced me to jump over happiness. Now i am grateful for the work and thus wish you are aware of a great job you happen to be carrying out training people today using your blog post. I know that you haven’t met all of us.

 8. I simply desired to say thanks all over again. I am not sure the things I could possibly have implemented in the absence of the entire tricks provided by you regarding such question. It became an absolute frustrating condition for me, however , understanding the specialized approach you processed that forced me to jump over happiness. I will be thankful for your help and as well , expect you find out what an amazing job you were carrying out educating men and women through the use of your webblog. Probably you’ve never encountered all of us.

 9. A lot of thanks for all your effort on this web page. Gloria really likes getting into research and it’s really simple to grasp why. Almost all know all about the lively tactic you convey vital tips through this web site and as well inspire participation from some other people on this issue plus our own girl is in fact being taught a great deal. Enjoy the remaining portion of the new year. You’re the one doing a really great job.

 10. I simply desired to thank you so much yet again. I am not sure the things that I would have sorted out without the entire basics contributed by you regarding such theme. It became a very daunting condition in my view, nevertheless observing your well-written avenue you processed it made me to cry for contentment. I am grateful for this work and thus hope you are aware of a great job you have been carrying out educating people through a web site. Most probably you haven’t come across all of us.

 11. I wanted to send you this little bit of remark in order to thank you very much yet again for these beautiful pointers you’ve discussed at this time. It has been really pretty generous of people like you to offer unhampered all a lot of people would’ve offered for an ebook to make some bucks on their own, particularly since you might well have done it in case you considered necessary. These concepts likewise acted to become good way to fully grasp other people have similar passion the same as my own to find out a good deal more when considering this problem. I think there are numerous more pleasant times up front for people who read carefully your site.

 12. After research a number of of the weblog posts on your website now, and I really like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark website listing and might be checking again soon. Pls take a look at my web site as properly and let me know what you think.

 13. I want to get across my love for your kind-heartedness supporting persons that really need assistance with in this concern. Your very own dedication to getting the message all through was surprisingly significant and have enabled women just like me to get to their targets. This interesting tips and hints indicates so much to me and additionally to my mates. Best wishes; from all of us.

 14. I actually wanted to write a quick word to be able to say thanks to you for the amazing suggestions you are giving out at this site. My particularly long internet research has now been paid with high-quality tips to write about with my colleagues. I ‘d believe that many of us website visitors are unquestionably endowed to be in a decent network with many brilliant people with interesting solutions. I feel truly lucky to have come across your webpage and look forward to really more brilliant moments reading here. Thank you once again for a lot of things.

 15. Thank you for all your efforts on this site. My mum really loves doing internet research and it’s really obvious why. Most of us hear all concerning the lively mode you provide worthwhile strategies on this website and in addition improve contribution from the others on that situation while our own daughter is becoming educated a lot of things. Take pleasure in the rest of the year. Your performing a really great job.

 16. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it looks
  like a lot of it is popping it up all over the internet without
  my authorization. Do you know any solutions to help
  prevent content from being ripped off? I’d definitely appreciate it.

 17. I want to express some thanks to you for bailing me out of this matter. After surfing throughout the world-wide-web and coming across opinions which were not productive, I believed my entire life was well over. Living without the solutions to the difficulties you have resolved by means of the guide is a serious case, and the kind that might have in a negative way damaged my entire career if I hadn’t noticed the blog. Your own personal ability and kindness in maneuvering every item was priceless. I’m not sure what I would’ve done if I had not encountered such a step like this. I’m able to at this point look forward to my future. Thanks a lot very much for your professional and effective help. I won’t be reluctant to suggest the website to any person who desires counselling on this subject matter.

 18. I simply wanted to jot down a note so as to say thanks to you for some of the unique advice you are posting here. My extensive internet lookup has at the end of the day been rewarded with good quality knowledge to go over with my colleagues. I ‘d assume that we visitors actually are rather fortunate to live in a useful site with so many awesome professionals with beneficial suggestions. I feel very privileged to have encountered the web site and look forward to many more entertaining minutes reading here. Thanks once more for a lot of things.

 19. I precisely desired to say thanks yet again. I am not sure what I would have created without these creative concepts provided by you over this field. It actually was a very distressing matter in my position, but witnessing this well-written approach you handled the issue made me to weep with happiness. Now i am thankful for the advice and thus wish you find out what an amazing job that you are accomplishing teaching most people all through your web page. Probably you’ve never met any of us.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.