Vi går “ALL IN”!

Onsdag kom dagen endelig hvor jeg havde min aftale på Modicklinikken i Odense. Jeg er meget ambivalent når folk spørger hvordan det gik. På den ene side er jeg ved at tude af glæde over de forventninger de har til behandlingens resultat og på den anden side er jeg bange for at tro på deres prognoser – jeg er så bange for at blive skuffet igen. Jeg troede jo også at operationen for min diskusprolaps ville være min redning – men nej!

Hanne Albert som er en af de førende forskere indenfor Modicforandringer har startet klinikken. I mine tidligere indlæg kan du læse meget mere om hvad Modicforandringer er og hvilken behandling jeg nu skal starte gennem Modicklinikken.

Det var en MEGA hård dag med 3 timers kørsel + 3 timers information + 1 times laserbehandling. Så jeg har været hårdt ramt efter vi kom hjem og igår var jeg nødt til at melde fra til en surprice fødselsdagsbrunch for min gode veninde – pisse meget ØV😢😫 Det var en af de dage hvor jeg gik rundt i en tåge og levede af yoghurt og havrefras, fordi jeg ikke engang orkede at smøre en rugbrødsmad. Og jeg havde slet ikke en hjerne der kunne skrive dette indlæg. Heldigvis er der trods alt ikke så mange af de dage. I dag er en af de gode dage uden voldsomme smerter – ved ikke om det skyldes at jeg lå i sengen det meste af dagen igår eller om det måske er den laserbehandling jeg fik på klinikken.

Nå, men da vi ankom til klinikken startede jeg med at udfylde et spørgeskema omkring mine symptomer, smerteniveau og hvordan mit liv er påvirket af smerterne. Derefter skulle det uddybes yderligere ved en samtale. Også blev vi endnu engang mindet om at HELE vores liv drejer sig om mig og min skide ryg. Alt skal planlægges efter mine behov og som jeg skrev i mit tidligere indlæg “Smerterne rammer hele familien” så er det enormt frustrerende. Et af spørgsmålene var også hvad jeg ønsker at kunne men ikke kan i dag pga. smerter. Jeg startede med at sige:

 • Sove mere end 4-5 timer om natten
 • Sidde ned mere end ½ time uden smerter
 • Arbejde min. 20 timer om ugen (undgå flexjob)
 • Lave husligt arbejde (madlavning, rengøring, osv.)
 • Deltage i sociale arrangementer uden at smerterne skal distrahere mig

Så spurgte hun om ikke der var mere??? Hvad mener hun nu med det? Var det ikke nok at forlange? Disse ting ville jo gøre vi kunne få en normal hverdag. Men så kom drømmen om alle de ting jeg for mange år siden havde slået helt ud af mit hovede, og jeg aldrig troede ville blive muligt igen. Tænk hvis jeg kunne:

 • Blive spinning instruktør igen
 • Mountain bike med min mand
 • Klatre, rapelle, lange vandreture og prøve at surfe
 • Stå på ski igen
 • Tag på storbyferier og vandre rundt hele dagen
 • Spille fodbold med ungerne og hoppe på trampolin med dem

Det er alt sammen drømme scenario og jeg var ved at tude af glæde bare ved tanken. Selvom de har meget høje forventninger til behandlingen og tror på jeg kan alt dette om 2 år, så er jeg så ufattelig bange for at drømme disse drømme. Men tænk nu hvis…… det kilder helt i maven som når man er nyforelsket.

Selvom jeg havde mest lyst til at drømme videre, så gik vi videre til en meget grundig lægelig, men fuldt forståelig gennemgang af hvad der helt konkret sker i kroppen når man har Modicforandringer, hvilken forskning der er lavet og hvilken sandsynlighed der er for at blive rask. Mine scanningsbilleder blev også meget grundigt gennemgået hvilket var en positiv oplevelse. Jeg har jo nogle degenereret diskos (slidgigt) og nogle udposninger/arvæv på flere diskos efter operationen for diskusprolaps. Men deres vurdering er at denne del ikke er så slem, at det ikke kan holdes nogenlunde nede med målrettet træning. Det vil jo betyde at hvis de har ret i det og jeg får behandlet Modicforandringerne med succes, så skulle træning i bedste fald kunne afhjælpe resten.

Modicforandringerne ser ikke voldsomme ud på scanningen, men de forklarede at omfanget som kan ses på scanningen ikke nødvendigvis hænger sammen med omfanget af smerter. Så smerterne kan være de samme om det er et stort eller lille område der er angrebet. Har forsøgt at forklare lidt på scanningsbillederne ovenfor.

Medicin og hvil i løbet af dagen

Til sidst fik vi en meget grundig instruktion omkring den 100 dages antibiotika kur jeg nu er startet på i dag. Jeg har fået udleveret et meget præcist skema, som viser hvornår jeg skal tage antibiotika og alt det andet medicin/kosttilskud jeg skal have. Den viser også hvornår og hvor meget jeg skal hvile i løbet af dagen. Det starter hver dag kl. 6.30 og slutter kl. 22.30 og tiderne må max. afviges med 30 min. Jeg har svært nok ved at huske de 4 gange om dagen jeg tager medicin nu, så jeg er simpelthen nødt  at sætte en masse alarmer. Sådan kommer mit liv så til at se ud de næste 100 dage!!

De første 100 dage er der fuld fokus på at antibiotikaen skal ind og bekæmpe den bakterie som æder marven i mine ryghvirvler. Knoglemarven er bygget op som et stillads/gitter, og når bakterien æder af den bliver den skrøbelig og der sker løbende små brud på stilladset. Efterhånden er der områder helt uden stillads og disse områder fyldes istedet med en væske som i vabler. Jeg skal hver dag have 3000 mg antibiotika hvilket er en ret høj dosis, men det skal der åbenbart til for at den kan nå helt ind i mine diskos/ryghvirvler. I denne periode skal jeg holde mig meget i ro, sygemeldes, ingen tunge løft, ingen rengøring eller træning. Dette er for netop at begrænse at der ikke sker flere små brud inde i knoglen. Jeg skal tilmed ligge fladt ned i 30 min. 5 gange om dagen.

Når bakterien forhåbentlig er slået ihjel efter 100 dage skal jeg ligeså stille i gang med genoptræning. Knoglemarven genopbygger sig selv igen over tid, men hjælpes i denne behandling på vej med laserbehandling og kalktilskud. Genopbygningen kan tage op til 2 år og derfor starter genoptræningen meget skånsomt og løbende bygges der på.

Det er meget vigtigt at man følger deres vejledning for at opnå de bedste resultater. Nogle mærker en virkning af behandlingen allerede efter 4-6 uger (andre aldrig!), og det kan være svært at holde sig i ro og ikke lave noget, hvis man pludselig har færre smerter. Men jeg kan mærke på mig selv, at jeg er klar til at gå all in på projekt “kampen mod smerterne”. Jeg vil hellere gøre det 100% nu også måske være i topform igen om 1-2 år, end jeg vil gøre det halvt også ende med kun at få lidt fremgang over mange flere år. Og jeg vil nødig se mig selv i spejlet om ½ år vidende at jeg ikke havde gjort alt det der skulle til, og bebrejde mig selv for at resultatet ikke er tilfredsstillende. Det er som at stå med dårlige karakter som student, og vide at man kunne have gjort det meget bedre, hvis man bare var gået all in – og vi får sgu ikke en chance mere!

46 piller om dagen (heldigvis er en stor del kosttilskud for at begrænse bivirkningerne)

Det sværeste er at min mand virkelig trækker et stort læs, og jeg kan mærke han kæmper hver dag og jeg er bekymret for ham. Han er jo også bare et menneske, og han har altid skulle være min klippe (mit rygmareridt startede ½ år efter vi mødte hinanden – for 14 år siden). Alle inkl. mig selv har altid bare tænkt “det klarer Søren” for det har han jo altid gjort!! Men hvad nu hvis han pludselig ikke kan mere…….? Det er fysisk hårdt for ham at skulle trække det store læs med alt det praktiske, men som han selv siger så fylder bekymringerne for mig og vores fremtid også rigtig meget. Vi snakker meget om hvordan vi må lære at lade stå til. Vi kan begge godt lide når der er rent og ordenligt, så vi arbejder med at være mere ligeglade og bruge tiden på det vigtige.

Jeg glæder mig så meget til vi forhåbentlig kan have overskud til andet end bare at få alt det praktiske til at køre rundt. Tænk hvis vi kunne få overskud til hinanden og til at være kærester igen. Hvis vi kunne opleve noget sammen igen. Forstå mig ret – vi elsker hinanden, men når man i ny og næ får afsat børnene og trækker sig selv afsted på restaurant eller til en koncert, så er det bare ikke det samme når man er så udmattet at man næsten ikke har overskud til at snakke sammen og tager hjem på hovedet i seng så snart koncerten er slut.

Mit yndlingscitat er “What doesn’t kill you makes you stronger” og det omhandler ikke kun mig og mit helbred, men i den grad også vores forhold. Vi har haft utroligt meget modgang (ikke kun mit helbred), og derfor er jeg også stensikker på, at vi er stærkere end mange andre forhold. Selvfølgelig er der perioder, hvor man har lyst til at løbe skrigende væk (det tror jeg alle længere forhold oplever) men her er det man skal have troen på, at man kan klare modgangen sammen. Heldigvis tager min mand det meget bogstaveligt når man i kirken lover “i medgang og modgang til døden os skiller”, og når jeg i mine dårlige perioder har kastet i hovedet af ham, at han ville få et bedre liv med en anden som han ikke skulle tage så meget hensyn til, så bliver han ret sur på mig. Så selvom jeg slås med en skyldfølelse, så skal jeg jo huske på, at jeg ville gøre det samme for ham hvis det var omvendt.

Konklusionen er så at jeg (vi) går all in og investerer nu en længere periode på, at jeg kan få det bedre, og at vi kan få en normal hverdag og et liv med overskud til oplevelser og kærlighed. Mange siger at tro kan flytte bjerge – så JEG VÆLGER AT TRO PÅ DET!

Tak fordi du læste med 😊
Kærligst Zinna

P.S. Det skal lige nævnes at denne behandlingsform endnu ikke er godkendt af Sundhedsstyrelsen og udføres derfor ikke andre steder end på Modicklinikken (så vidt jeg er informeret). Dog har jeg hørt at en enkel læge/forsker i Middelfart også giver denne AB behandling (i det offentlige). Min behandling er derfor egenbetaling. Jeg ved der er andre med Modicforandringer som følger med her og jeg vil inden længe lave et mere detaljeret indlæg omkring priser osv., så det kan tages med i jeres overvejelser om at starte AB behandling. Jeg kan dog ikke komme med en vurdering af om det har været det hele værd før om 1-2 år.

You may also like

159 kommentarer

 1. Hejsa.
  Velkommen i klubben, en klub man ville ønske man kunne gå udenom.
  Jeg har selv været gennem den behandling som du nu er gået i gang med. Det kræver en stor portion positivitet, tålmodighed og at være ekstrem lydhør overfor kroppen, som helt sikkert nok skal fortælle dig hvis du ikke gør som du har fået foreskrevet. Og hende Hanne er en bestemt dame , men helt sikkert meget meget dygtig. Jeg blev god til i de 100 dage, at finde ting man kan lave liggende, for tv kommer alt for hurtig til at være kedeligt, man kan strikke, hækle og nærmest få diplom i google . Nu er jeg i gang med genoptræning og har ingen ide om hvor og hvornår jeg kommer i gang med et arbejde igen. Men det er ikke noget der bekymre mig lige nu, lige nu er JEG vigtig og det siger jeg for første gang i mit lange liv. Jeg kan ikke endnu sidde længere end 20 min på en alm stol, men jeg kan gå 1,5 km og holde ud at nusse rundt i meget længere tid end tidligere. Jeg har en enorm forstående mand og børn, som også holder mig i ørene, da jeg har det med at glemme at lytte til kroppen.
  Ønsker dig alt det bedste og håber det er okay at jeg følger med og evt deler din side på min egen blog.

  1. Hej Majbrit
   Tusind tak for din besked. Det er altid dejligt at høre fra andre som er med i den uønskede klub. Jeg har hørt det samme fra andre – altså at det bliver 100 dage der kræver stor tålmodighed. Jeg var i forbindelse med graviditet og fødsel af mine tvillinger indlagt i lige knap 3 mdr. og prøver at sammenligne det lidt med det. Hvis jeg kan klare det – kan jeg også klare det her. Men dengang fik jeg den største gave i livet med derfra og det var dermed det hele værd. Og jeg prøver at huske på at her kan jeg også få en stor gave, nemlig at blive “helbredt”. Så jeg skal nok klare det, selvom der helt sikkert vil komme dage hvor jeg ikke tror på det. Jeg er glad for at have bloggen at bruge tid på og jeg er kommet i kontakt med så mange søde mennesker (som dig) – det er som om man næsten kender hinanden fordi man har en indbyrdes forståelse. Også går tiden jo også bare med at alting foregår i slowmotion. Jeg tror det værste for mig bliver isolationen – altså at jeg ikke ser ret mange mennesker, men det er jeg ved at arbejde med.
   Dejligt at du er igennem kuren og nu kan starte genoptræning – håber det betyder at du er igennem det værste. Og jeg håber virkelig du kommer til at mærke mere fremgang.
   Du er MEGET velkommen til at følge med (også gerne på FB eller Instagram) og dele min side. Men jeg vil også meget gerne høre hvor jeg kan finde din blog
   Kærligst Zinna

 2. Kære Zinna
  Jeg er blevet tilbudt behandlingen, så det er så dejligt at kunne bladre rundt herinde og læse om dig og dit forløb. Tak! Kh Tanja

 3. My spouse and i have been cheerful John managed to carry out his survey with the precious recommendations he was given when using the weblog. It’s not at all simplistic just to happen to be making a gift of helpful hints which most people could have been trying to sell. Therefore we see we need the writer to thank because of that. The entire illustrations you have made, the straightforward website menu, the friendships you aid to engender – it is most incredible, and it’s really assisting our son and the family imagine that that concept is amusing, which is very serious. Many thanks for all the pieces!

 4. Can I just say what a relief to seek out someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You positively know how you can bring a problem to gentle and make it important. More folks need to read this and understand this aspect of the story. I cant consider youre no more fashionable because you undoubtedly have the gift.

 5. I precisely wished to say thanks once again. I do not know the things I would have gone through in the absence of the actual tricks discussed by you relating to that area of interest. This has been an absolute depressing situation in my position, however , discovering the well-written form you managed the issue made me to cry over contentment. I will be grateful for your advice as well as wish you recognize what a powerful job your are doing educating some other people by way of your blog. I am sure you haven’t come across all of us.

 6. A lot of thanks for all your valuable efforts on this website. My daughter delights in getting into research and it’s easy to see why. My spouse and i know all of the dynamic manner you provide important information by means of your website and as well boost contribution from people on the subject matter then our child is in fact studying a lot of things. Enjoy the remaining portion of the year. You’re performing a splendid job.

 7. My wife and i have been quite joyful that Raymond managed to round up his basic research through the entire precious recommendations he discovered from your web site. It’s not at all simplistic to simply possibly be giving away helpful hints that the others may have been trying to sell. And we also keep in mind we have the website owner to thank for that. The specific explanations you have made, the straightforward site menu, the relationships your site aid to instill – it’s got all overwhelming, and it’s facilitating our son in addition to our family believe that this theme is awesome, and that’s rather important. Thank you for all!

 8. I am just writing to make you be aware of what a extraordinary discovery my princess undergone using your blog. She came to find a lot of details, which include what it’s like to possess an amazing coaching mood to get the rest easily fully grasp selected advanced subject matter. You truly did more than readers’ expected results. I appreciate you for imparting such essential, trusted, educational and as well as unique thoughts on that topic to Mary.

 9. I simply needed to say thanks again. I am not sure what I might have undertaken in the absence of the actual recommendations revealed by you concerning my field. It had become a real frustrating crisis for me personally, however , witnessing the expert form you resolved that made me to jump with joy. I’m just grateful for this information and thus hope you comprehend what a great job you have been providing educating the others via your site. I am sure you haven’t encountered all of us.

 10. I would like to express my love for your generosity giving support to people that actually need help on your topic. Your real commitment to passing the message around ended up being incredibly advantageous and has surely allowed workers like me to realize their ambitions. Your personal warm and friendly information denotes a whole lot a person like me and much more to my office colleagues. Regards; from all of us.

 11. I used to be more than happy to search out this internet-site.I wished to thanks to your time for this excellent read!! I definitely enjoying each little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.

 12. I’ve been browsing on-line greater than three hours lately, yet I by no means found any interesting
  article like yours. It’s beautiful value sufficient for me.
  Personally, if all webmasters and bloggers made good
  content as you did, the internet will likely be much more helpful than ever before.

 13. You really make it seem so easy with your presentation but I find
  this matter to be actually something which I think I would never understand.
  It seems too complicated and very broad for me.
  I am looking forward for your next post, I’ll try
  to get the hang of it!

 14. I have been browsing online more than 3 hours as of late, but I never discovered any attention-grabbing article like yours. It?¦s pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made excellent content as you probably did, the web will likely be a lot more useful than ever before.

 15. I intended to create you the little bit of note to give many thanks as before for these gorgeous methods you’ve contributed in this case. It was so seriously generous of you to offer unreservedly what exactly a lot of people could have offered for sale for an e book to end up making some bucks for themselves, mostly now that you might have tried it in the event you desired. These techniques as well served to be the fantastic way to recognize that the rest have similar fervor really like mine to find out somewhat more with reference to this issue. I’m certain there are millions of more enjoyable sessions in the future for people who read carefully your site.

 16. I and also my pals came reading through the best advice from your web page then the sudden developed a horrible feeling I had not thanked you for them. Those young boys were definitely very interested to see all of them and already have really been tapping into those things. Thanks for indeed being very considerate and also for making a decision on these kinds of fabulous subject areas most people are really eager to be informed on. Our own honest regret for not expressing appreciation to sooner.

 17. I precisely had to thank you so much yet again. I do not know the things that I could possibly have created without the entire tactics contributed by you over such concern. It seemed to be a very frightful case for me, nevertheless witnessing a new well-written way you dealt with that forced me to cry with gladness. Extremely thankful for the guidance as well as have high hopes you realize what an amazing job your are providing teaching people through your webblog. I know that you have never encountered all of us.

 18. A lot of thanks for each of your labor on this web page. My mom delights in conducting research and it’s really simple to grasp why. Almost all know all of the compelling way you offer sensible guidelines via your blog and as well as welcome participation from other ones about this subject then our favorite girl has always been becoming educated a lot. Have fun with the rest of the year. You are doing a fantastic job.

 19. I have to point out my passion for your kind-heartedness supporting individuals who require assistance with in this matter. Your very own dedication to passing the solution all over had been rather practical and have constantly permitted girls just like me to get to their endeavors. Your warm and friendly tips and hints can mean a lot a person like me and additionally to my office colleagues. With thanks; from everyone of us.

 20. I must point out my respect for your generosity supporting people who require help with that study. Your personal dedication to getting the message all over had been extraordinarily practical and has truly permitted guys and women just like me to get to their targets. Your amazing interesting publication denotes so much a person like me and still more to my peers. Warm regards; from all of us.

 21. My husband and i ended up being very more than happy when Albert managed to deal with his survey with the precious recommendations he grabbed while using the web site. It’s not at all simplistic to simply find yourself making a gift of concepts some other people could have been trying to sell. And we also fully grasp we need the writer to give thanks to for this. The most important explanations you made, the simple website menu, the friendships you aid to foster – it is everything incredible, and it is facilitating our son and our family imagine that this situation is interesting, and that’s seriously mandatory. Thanks for all the pieces!

 22. I’m just commenting to let you be aware of of the exceptional discovery my wife’s child encountered browsing your blog. She mastered several issues, with the inclusion of what it is like to possess an awesome teaching spirit to have the others completely comprehend chosen complicated topics. You really did more than our desires. Many thanks for offering the precious, dependable, informative and easy tips about that topic to Lizeth.

 23. I just wanted to develop a brief message to be able to appreciate you for these remarkable concepts you are showing at this site. My particularly long internet look up has now been rewarded with reputable tips to share with my visitors. I ‘d express that we visitors are definitely fortunate to exist in a useful site with very many lovely people with insightful secrets. I feel extremely fortunate to have seen your entire site and look forward to really more amazing moments reading here. Thanks a lot once again for all the details.

 24. My spouse and i got really thankful that Chris could complete his inquiry because of the ideas he got in your weblog. It’s not at all simplistic to just find yourself handing out secrets which usually people today might have been trying to sell. And we also do understand we’ve got the website owner to give thanks to because of that. Most of the explanations you’ve made, the straightforward web site navigation, the friendships you help to engender – it is most astounding, and it is assisting our son and our family know that the content is fun, which is exceptionally indispensable. Thanks for the whole thing!

 25. I and also my guys were actually checking the nice information located on your web page and then I had a horrible suspicion I had not thanked the blog owner for those secrets. These young boys became absolutely very interested to see all of them and now have in actuality been taking pleasure in those things. Appreciation for simply being considerably considerate and also for opting for this sort of tremendous issues most people are really needing to understand about. Our honest regret for not saying thanks to you sooner.

 26. Thank you so much for giving everyone such a superb opportunity to read critical reviews from here. It’s always very beneficial plus full of a great time for me and my office colleagues to search your website at a minimum 3 times in one week to read through the new guides you have got. And definitely, I’m so certainly contented with the incredible advice you give. Some 3 tips in this posting are without a doubt the most beneficial I have ever had.

 27. I needed to post you that little word to be able to say thanks again for your personal breathtaking guidelines you have featured here. It has been simply remarkably open-handed with you to convey easily precisely what a lot of people might have supplied as an e book to generate some dough for themselves, most notably since you could have done it in case you decided. The principles in addition acted to be a easy way to fully grasp some people have a similar interest really like my very own to understand a whole lot more in regard to this issue. Certainly there are several more fun sessions in the future for those who look over your site.

 28. My husband and i were very thrilled when Albert managed to finish off his studies while using the ideas he grabbed while using the weblog. It’s not at all simplistic just to happen to be giving freely things which often people might have been making money from. So we grasp we have the blog owner to give thanks to for that. The specific illustrations you have made, the straightforward web site menu, the relationships you will assist to create – it is most unbelievable, and it’s really assisting our son and us reason why that subject is enjoyable, which is seriously serious. Thank you for the whole thing!

 29. My husband and i have been really satisfied Edward managed to carry out his basic research from the precious recommendations he discovered through your site. It is now and again perplexing just to choose to be making a gift of tips and hints which many people may have been making money from. And we understand we have got the blog owner to give thanks to for this. All the illustrations you made, the straightforward blog navigation, the friendships your site make it easier to instill – it’s got everything fabulous, and it’s really assisting our son and our family consider that that concept is brilliant, and that’s highly fundamental. Many thanks for the whole lot!

 30. I really wanted to write down a simple word to express gratitude to you for some of the fabulous tricks you are placing at this website. My long internet look up has now been rewarded with useful ideas to exchange with my neighbours. I ‘d assert that many of us readers are really lucky to exist in a very good website with many perfect individuals with interesting pointers. I feel quite lucky to have used the weblog and look forward to really more fun times reading here. Thank you again for all the details.

 31. I really wanted to make a brief remark in order to appreciate you for the superb ways you are giving out here. My incredibly long internet lookup has finally been compensated with reasonable facts and strategies to go over with my colleagues. I would claim that most of us site visitors are rather lucky to dwell in a very good website with so many outstanding individuals with interesting tricks. I feel extremely privileged to have discovered your entire webpage and look forward to plenty of more fabulous times reading here. Thank you once more for everything.

 32. I and my buddies have been digesting the excellent points located on your site and all of the sudden got a terrible suspicion I never thanked the website owner for those secrets. My ladies are actually as a result excited to read all of them and have in effect honestly been making the most of those things. Many thanks for being considerably thoughtful and also for using this kind of brilliant tips most people are really needing to learn about. Our honest apologies for not expressing gratitude to sooner.

 33. I precisely desired to thank you very much once again. I’m not certain the things I would have created without the actual strategies shared by you regarding my concern. Previously it was a real horrifying setting in my view, nevertheless witnessing the very expert tactic you resolved that forced me to cry for contentment. I’m thankful for your advice and trust you comprehend what an amazing job you were providing instructing most people by way of a web site. I’m certain you haven’t got to know all of us.

 34. My spouse and i were really thrilled when Emmanuel could deal with his investigation out of the precious recommendations he made out of the weblog. It’s not at all simplistic just to choose to be freely giving concepts other people could have been making money from. So we recognize we now have the writer to thank for this. All the illustrations you have made, the simple blog navigation, the relationships your site help promote – it’s mostly fantastic, and it is facilitating our son and us reckon that this matter is exciting, and that is particularly vital. Thank you for the whole thing!

 35. I’m also writing to let you be aware of of the terrific experience my princess developed reading your web page. She came to find many issues, with the inclusion of how it is like to possess an amazing helping heart to let the mediocre ones easily master a number of advanced subject matter. You undoubtedly did more than my expectations. Many thanks for imparting these necessary, safe, educational and also fun thoughts on the topic to Janet.

 36. I really wanted to jot down a small word to thank you for all the fabulous instructions you are showing on this website. My particularly long internet investigation has at the end of the day been rewarded with excellent facts and techniques to go over with my pals. I ‘d declare that many of us site visitors actually are very lucky to live in a perfect network with so many special people with very helpful tactics. I feel quite grateful to have seen the web pages and look forward to really more pleasurable moments reading here. Thank you once again for everything.

 37. I as well as my friends have been studying the good tactics on the website while quickly got a horrible suspicion I never expressed respect to you for them. My men happened to be absolutely very interested to learn them and already have without a doubt been taking pleasure in these things. Many thanks for getting quite helpful and then for getting some very good themes most people are really wanting to discover. My personal sincere apologies for not saying thanks to you earlier.

 38. Thank you a lot for providing individuals with such a remarkable opportunity to discover important secrets from this site. It is usually very pleasant plus full of a great time for me and my office colleagues to visit your blog at the very least thrice weekly to read through the latest items you have. And indeed, I am just usually astounded with your remarkable concepts you give. Some 2 points in this article are certainly the best I’ve ever had.

 39. Thank you so much for providing individuals with an exceptionally special opportunity to read critical reviews from this blog. It is often very useful and as well , packed with fun for me and my office peers to visit your website at least three times in 7 days to see the latest stuff you have. And indeed, we’re certainly fascinated with the terrific suggestions served by you. Selected 1 areas in this article are without a doubt the simplest we have had.

 40. I and also my buddies came going through the great tricks found on your site then the sudden got a horrible feeling I never thanked the site owner for them. My men appeared to be as a consequence happy to study all of them and have surely been tapping into these things. Thank you for actually being quite thoughtful as well as for going for this form of notable areas millions of individuals are really eager to be aware of. My sincere regret for not expressing appreciation to you sooner.

 41. I wish to show my thanks to this writer just for bailing me out of this type of crisis. Just after scouting throughout the world wide web and getting techniques which are not pleasant, I thought my entire life was over. Existing without the presence of answers to the difficulties you’ve sorted out as a result of your main guideline is a serious case, and ones which might have in a wrong way affected my career if I had not encountered your website. Your own personal expertise and kindness in dealing with everything was helpful. I am not sure what I would’ve done if I had not come upon such a thing like this. I can now look forward to my future. Thank you so much for this skilled and amazing guide. I will not hesitate to suggest your web sites to any individual who needs support on this situation.

 42. I wanted to develop a simple word to be able to say thanks to you for the pleasant ideas you are placing at this website. My extended internet lookup has at the end been compensated with really good insight to go over with my company. I would say that we visitors actually are truly endowed to be in a good network with so many lovely professionals with great concepts. I feel very fortunate to have discovered your entire webpages and look forward to plenty of more awesome minutes reading here. Thanks a lot again for everything.

 43. I definitely wanted to type a brief message so as to thank you for all the lovely instructions you are giving out on this website. My extended internet look up has at the end been recognized with awesome know-how to talk about with my two friends. I ‘d assume that most of us website visitors are very much lucky to exist in a remarkable network with very many wonderful individuals with interesting guidelines. I feel very lucky to have come across the webpages and look forward to many more exciting moments reading here. Thanks a lot again for everything.

 44. I precisely wished to say thanks all over again. I’m not certain what I would have implemented without the thoughts shared by you over such subject. Certainly was the intimidating dilemma for me, nevertheless finding out the very expert fashion you managed that made me to weep with delight. I’m just happy for this help and then pray you really know what a powerful job you’re carrying out training others using your web page. Most likely you haven’t got to know any of us.

 45. My wife and i ended up being very contented that Emmanuel managed to do his inquiry out of the ideas he had from your own weblog. It is now and again perplexing to simply continually be giving out tips and tricks which often many people might have been trying to sell. And we also acknowledge we now have the blog owner to give thanks to for this. All the illustrations you made, the easy website menu, the friendships you make it possible to create – it’s most great, and it’s letting our son in addition to us feel that that matter is amusing, and that’s really serious. Thanks for the whole lot!

 46. I wanted to develop a word in order to say thanks to you for those awesome items you are showing on this site. My considerable internet research has now been honored with sensible knowledge to exchange with my great friends. I ‘d admit that we website visitors actually are truly blessed to live in a wonderful site with so many lovely people with helpful things. I feel very blessed to have discovered your web pages and look forward to many more enjoyable moments reading here. Thanks a lot again for all the details.

 47. My wife and i have been now fortunate when Albert could finish up his analysis while using the ideas he was given through the blog. It is now and again perplexing to simply always be offering secrets and techniques a number of people could have been making money from. And we all discover we need the website owner to appreciate for this. Those explanations you’ve made, the straightforward blog menu, the relationships you can make it easier to engender – it’s most wonderful, and it’s really assisting our son and our family do think the idea is cool, which is certainly quite indispensable. Thank you for all!

 48. I in addition to my guys happened to be viewing the excellent ideas located on your website and then quickly I had an awful feeling I had not expressed respect to the blog owner for those strategies. All of the young men happened to be consequently excited to read through them and have extremely been taking pleasure in those things. Appreciation for turning out to be indeed considerate and also for settling on such beneficial tips millions of individuals are really eager to learn about. My honest regret for not saying thanks to you earlier.

 49. I definitely wanted to write a brief message so as to say thanks to you for all the precious pointers you are writing on this website. My time consuming internet investigation has at the end been honored with reputable content to write about with my relatives. I ‘d assert that we website visitors actually are rather lucky to exist in a useful site with many outstanding professionals with insightful plans. I feel extremely privileged to have encountered your entire web pages and look forward to many more enjoyable minutes reading here. Thanks once again for a lot of things.

 50. I wish to show thanks to the writer for bailing me out of such a setting. Just after looking out through the world wide web and coming across opinions that were not helpful, I was thinking my entire life was over. Existing minus the answers to the problems you’ve sorted out by means of your good post is a critical case, and the kind that might have in a wrong way damaged my entire career if I hadn’t come across your website. Your good mastery and kindness in playing with all the pieces was crucial. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t come across such a point like this. I am able to at this moment look forward to my future. Thanks a lot very much for the expert and amazing help. I won’t hesitate to refer the sites to any individual who should receive recommendations on this subject.

 51. My husband and i felt so happy Emmanuel managed to do his investigation using the ideas he discovered through your weblog. It is now and again perplexing just to choose to be giving freely solutions that some others could have been trying to sell. And we also keep in mind we need you to give thanks to because of that. These explanations you have made, the simple web site navigation, the friendships you can assist to foster – it’s got most astounding, and it is facilitating our son in addition to our family consider that that issue is excellent, which is wonderfully vital. Many thanks for all!

 52. I as well as my friends ended up checking the good advice found on the website and then I had a terrible feeling I never thanked the website owner for them. Those boys are already excited to learn them and have now honestly been tapping into these things. Appreciate your genuinely really accommodating and for using this form of tremendous resources most people are really desperate to be informed on. My personal honest apologies for not expressing appreciation to sooner.

 53. My spouse and i ended up being peaceful that Louis managed to finish up his investigations through the entire ideas he made through your weblog. It’s not at all simplistic to simply choose to be releasing guides which often some others might have been trying to sell. And we already know we have the writer to thank for that. Those illustrations you made, the easy site navigation, the friendships you will help foster – it is everything exceptional, and it’s making our son in addition to us reckon that this content is exciting, and that’s rather mandatory. Thank you for all!

 54. Thank you for your entire effort on this blog. My niece really loves engaging in research and it’s easy to see why. We all learn all regarding the powerful mode you convey reliable techniques through the web site and as well as improve response from people about this theme plus our favorite princess is now discovering a lot of things. Take pleasure in the rest of the year. You’re conducting a fabulous job.

 55. I would like to express my respect for your kind-heartedness supporting persons who really need help with your area. Your real dedication to passing the solution along had become amazingly valuable and have surely encouraged workers just like me to reach their ambitions. Your entire important advice means so much a person like me and additionally to my office workers. With thanks; from each one of us.

 56. I am just writing to let you know what a helpful discovery my princess enjoyed reading through your web page. She even learned a good number of issues, with the inclusion of what it is like to have an awesome helping mindset to make certain people smoothly have an understanding of various advanced subject matter. You truly surpassed our desires. Thank you for producing these beneficial, safe, edifying and even unique thoughts on that topic to Sandra.

 57. I together with my guys were found to be following the good advice found on your web site and unexpectedly got an awful suspicion I never expressed respect to the site owner for them. These men are actually so happy to learn all of them and have now actually been taking pleasure in those things. Thank you for turning out to be considerably kind and then for utilizing variety of superb subjects most people are really desirous to understand about. My sincere apologies for not expressing gratitude to you earlier.

 58. Needed to draft you that little remark in order to say thanks as before with your awesome secrets you have provided on this site. It was incredibly generous of people like you to grant publicly what a few individuals might have distributed for an e book to generate some dough for themselves, specifically now that you could possibly have tried it if you considered necessary. Those principles likewise acted to provide a great way to understand that the rest have a similar keenness much like my personal own to find out a whole lot more with regard to this issue. I’m certain there are a lot more enjoyable moments up front for individuals that check out your blog post.

 59. I have to show appreciation to you just for rescuing me from this condition. After searching through the internet and meeting opinions which are not beneficial, I believed my entire life was over. Being alive minus the answers to the problems you’ve resolved by way of your main site is a serious case, as well as those that would have in a wrong way affected my entire career if I hadn’t come across your blog post. Your main mastery and kindness in controlling the whole lot was useful. I am not sure what I would’ve done if I had not come upon such a point like this. I am able to at this moment look forward to my future. Thanks very much for the specialized and effective guide. I won’t think twice to suggest your blog to anyone who desires assistance on this problem.

 60. I just wanted to compose a small message so as to thank you for these wonderful steps you are posting here. My rather long internet search has finally been paid with extremely good points to write about with my visitors. I ‘d assert that we website visitors are unequivocally blessed to dwell in a wonderful site with so many outstanding professionals with useful tips. I feel very much fortunate to have come across the web pages and look forward to plenty of more fun minutes reading here. Thank you once more for a lot of things.

 61. I’m writing to make you understand what a nice discovery my cousin’s daughter developed using the blog. She noticed a good number of issues, not to mention what it’s like to have an ideal helping nature to let most people with no trouble understand various hard to do things. You truly exceeded visitors’ expectations. I appreciate you for coming up with such insightful, dependable, explanatory and even unique tips on that topic to Ethel.

 62. I precisely wanted to say thanks yet again. I do not know the things that I would’ve accomplished in the absence of the entire pointers discussed by you on such a field. It had become a real alarming concern in my view, however , spending time with this well-written technique you processed that forced me to cry for delight. I’m grateful for your advice and hope you recognize what an amazing job you happen to be doing educating some other people with the aid of your webpage. I know that you have never come across any of us.

 63. I have to voice my gratitude for your generosity supporting visitors who must have guidance on the theme. Your personal commitment to passing the message all around came to be rather invaluable and has really allowed some individuals just like me to arrive at their endeavors. This warm and friendly hints and tips implies a lot a person like me and extremely more to my office workers. Many thanks; from all of us.

 64. I and also my buddies came looking at the nice tips on the website and so all of a sudden I had a terrible feeling I never thanked the site owner for them. My people appeared to be as a consequence happy to learn all of them and have now definitely been enjoying those things. I appreciate you for getting considerably accommodating and then for making a choice on such outstanding subject areas most people are really needing to be aware of. My sincere apologies for not expressing appreciation to you earlier.

 65. I together with my buddies came reading the best information found on the blog and then then developed a terrible suspicion I had not expressed respect to you for those techniques. Most of the boys appeared to be consequently passionate to read all of them and already have surely been making the most of them. Appreciate your really being so kind and then for deciding on certain great resources most people are really wanting to learn about. Our own sincere regret for not expressing appreciation to you earlier.

 66. My wife and i got thankful that Louis managed to round up his inquiry via the ideas he discovered when using the weblog. It is now and again perplexing just to possibly be offering points which usually other people could have been making money from. Therefore we do know we need the writer to appreciate for this. Those explanations you made, the straightforward blog navigation, the relationships you make it easier to instill – it is all great, and it’s aiding our son and the family reason why the concept is thrilling, which is truly indispensable. Thanks for the whole lot!

 67. My wife and i were quite glad that Jordan could complete his investigations from the precious recommendations he received from your own web site. It is now and again perplexing to just happen to be giving out strategies that many others may have been trying to sell. And now we see we’ve got the website owner to thank because of that. Those illustrations you’ve made, the straightforward web site menu, the friendships you can make it possible to engender – it is mostly superb, and it is making our son in addition to the family feel that the subject is brilliant, and that’s pretty important. Thanks for everything!

 68. I wanted to write you a bit of note just to thank you so much the moment again for the marvelous tactics you have provided on this page. It was really tremendously open-handed with you to grant publicly just what a lot of folks would’ve supplied for an ebook to generate some profit for themselves, particularly now that you might well have done it in case you desired. The principles likewise acted to become easy way to recognize that other individuals have a similar interest much like mine to know significantly more on the subject of this matter. I know there are a lot more pleasant situations in the future for folks who see your blog.

 69. My spouse and i have been quite comfortable that Jordan could do his investigations from your ideas he gained out of the site. It’s not at all simplistic to simply find yourself giving freely guidance other people might have been trying to sell. We really fully understand we have got you to thank because of that. The type of illustrations you made, the straightforward web site navigation, the relationships your site aid to promote – it’s got many powerful, and it’s making our son and our family believe that that subject matter is entertaining, and that’s particularly fundamental. Many thanks for everything!

 70. I am also commenting to make you know of the cool experience my friend’s child obtained using your blog. She realized numerous pieces, which include what it is like to have an excellent teaching heart to let the mediocre ones easily comprehend a number of impossible topics. You truly did more than people’s expected results. Thanks for rendering these productive, trustworthy, explanatory and even unique thoughts on your topic to Ethel.

 71. I as well as my buddies appeared to be examining the nice things found on the blog then instantly I had an awful feeling I had not thanked you for those tips. Those ladies are actually totally glad to read all of them and have really been having fun with these things. I appreciate you for turning out to be quite thoughtful and then for finding variety of cool ideas millions of individuals are really desirous to know about. My very own honest regret for not expressing appreciation to sooner.

 72. My spouse and i have been so joyous that Emmanuel managed to finish off his research through the ideas he grabbed from your weblog. It’s not at all simplistic to just be freely giving information and facts that men and women may have been selling. And we all consider we now have you to be grateful to for that. The type of explanations you’ve made, the straightforward website navigation, the friendships you can help to engender – it’s got all spectacular, and it is leading our son and us reason why the theme is entertaining, and that is extraordinarily pressing. Thank you for all!

 73. Thank you a lot for giving everyone remarkably pleasant possiblity to read articles and blog posts from this website. It really is very useful and packed with amusement for me personally and my office friends to search your web site minimum thrice in a week to learn the newest issues you have. And lastly, I’m always motivated with your splendid opinions you serve. Selected 4 tips in this post are basically the most efficient we’ve ever had.

 74. I’m also writing to let you know what a extraordinary encounter our girl undergone viewing your web site. She figured out so many things, which include how it is like to have a marvelous helping spirit to make many more easily have an understanding of certain advanced subject areas. You really did more than our expectations. I appreciate you for giving these warm and helpful, trustworthy, informative and even cool tips on the topic to Tanya.

 75. I together with my buddies ended up looking at the best guidelines found on your web site then the sudden got a terrible suspicion I had not thanked the blog owner for them. All of the women are actually absolutely stimulated to read all of them and have now actually been enjoying those things. Appreciate your really being considerably helpful as well as for utilizing some fantastic subject matter millions of individuals are really eager to discover. Our honest regret for not expressing gratitude to sooner.

 76. I enjoy you because of all your hard work on this website. Gloria takes pleasure in getting into investigation and it is obvious why. A number of us hear all regarding the dynamic manner you produce both interesting and useful ideas by means of your web site and as well as cause contribution from people on the theme while our own princess is truly becoming educated so much. Enjoy the remaining portion of the new year. You’re the one performing a fabulous job.

 77. I wanted to write you this tiny note to be able to say thanks a lot again relating to the precious pointers you’ve shared on this page. It has been quite open-handed of you to make openly precisely what a lot of folks would’ve sold as an e-book to end up making some bucks for themselves, mostly considering the fact that you could possibly have tried it if you ever wanted. Those tricks in addition acted to be the fantastic way to realize that many people have a similar desire just as my own to learn significantly more with reference to this issue. I’m sure there are millions of more fun periods up front for folks who start reading your website.

 78. I simply wanted to say thanks again. I do not know what I could possibly have gone through without those secrets provided by you over such a industry. It became the traumatic difficulty in my view, nevertheless taking note of the specialized form you handled it made me to cry with contentment. I will be grateful for the advice and even sincerely hope you recognize what a great job your are undertaking training others through the use of your webblog. More than likely you haven’t encountered any of us.

 79. Needed to post you one tiny remark to give many thanks yet again about the amazing thoughts you have contributed here. This is really pretty open-handed of you to convey without restraint exactly what most people might have supplied for an e book to generate some money for their own end, particularly since you could possibly have tried it if you wanted. These things as well acted as the great way to be certain that someone else have the same interest like my very own to know a good deal more when considering this matter. I’m sure there are millions of more pleasurable sessions ahead for individuals who read carefully your blog post.

 80. I simply desired to appreciate you once again. I’m not certain the things that I might have worked on in the absence of the type of ideas shown by you on such a problem. Certainly was a very distressing setting for me, nevertheless seeing your professional technique you handled that made me to jump for fulfillment. I’m just grateful for the advice and thus pray you recognize what a powerful job that you are getting into teaching people all through your websites. Most probably you have never met all of us.

 81. I truly wanted to write a brief message in order to appreciate you for the nice points you are giving at this site. My time-consuming internet research has at the end of the day been recognized with beneficial facts to exchange with my guests. I would express that many of us site visitors are very endowed to exist in a superb site with many wonderful professionals with valuable techniques. I feel quite grateful to have seen the site and look forward to really more awesome moments reading here. Thanks a lot again for a lot of things.

 82. I want to express my love for your kindness in support of those people that have the need for help with that situation. Your special commitment to passing the message along became remarkably powerful and have regularly encouraged most people just like me to reach their targets. Your personal valuable tutorial signifies a great deal a person like me and even more to my colleagues. Thanks a lot; from each one of us.

 83. My spouse and i felt absolutely more than happy when John could finish off his basic research through the entire precious recommendations he acquired through your weblog. It is now and again perplexing to simply be giving for free techniques which many people could have been making money from. We do understand we need the writer to give thanks to for this. Most of the explanations you’ve made, the straightforward website menu, the relationships you make it possible to engender – it’s got mostly superb, and it is facilitating our son and the family recognize that the article is entertaining, and that is unbelievably essential. Many thanks for all the pieces!

 84. I am just writing to make you know what a beneficial experience our child went through reading the blog. She noticed several details, including what it is like to possess an ideal teaching character to let a number of people without problems master certain specialized matters. You undoubtedly exceeded readers’ desires. Many thanks for imparting such good, safe, informative and in addition cool tips about your topic to Evelyn.

 85. My husband and i have been really lucky Peter managed to complete his investigation from your precious recommendations he had while using the web pages. It’s not at all simplistic to simply possibly be handing out facts which people may have been making money from. And now we see we have got the website owner to give thanks to for that. The most important illustrations you have made, the straightforward website navigation, the friendships your site help foster – it is most fabulous, and it’s aiding our son in addition to us do think that issue is amusing, and that is seriously important. Many thanks for the whole thing!

 86. I am only commenting to make you understand what a impressive discovery my wife’s princess gained visiting your webblog. She came to understand plenty of things, which included how it is like to possess a great helping spirit to let the others completely completely grasp several problematic subject areas. You really did more than our desires. I appreciate you for offering such practical, healthy, explanatory and as well as unique guidance on that topic to Tanya.

 87. I intended to draft you this little bit of remark to finally thank you so much yet again regarding the extraordinary principles you have provided above. This has been so surprisingly open-handed of people like you to allow easily all that some people might have offered for an e book to make some cash for their own end, certainly considering that you could have tried it if you ever decided. The ideas as well worked like the good way to comprehend most people have similar dream similar to my very own to find out a little more in respect of this matter. Certainly there are many more pleasurable moments ahead for individuals who start reading your blog post.

 88. Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my
  4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear
  and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic
  but I had to tell someone!

 89. Have you ever considered writing an e-book or guest authoring on other blogs? I have a blog based on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would appreciate your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

 90. I would like to thank you for the efforts you’ve
  put in penning this blog. I’m hoping to check out the same high-grade content from
  you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get
  my own site now 😉

 91. Thanks , I’ve recently been searching for info approximately this topic for a long
  time and yours is the best I’ve discovered till now.
  However, what about the bottom line? Are you sure about the supply?

 92. Hey are using WordPress for your blog platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any coding knowledge to make
  your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 93. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is
  written by him as no one else know such detailed about my difficulty.

  You’re incredible! Thanks!

 94. Pingback: essay
 95. Pingback: cialis onine
 96. Pingback: deals on viagra

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.